Emaille Boeken

Een avond in Oost-Gelderland

Een verzamelaarster schrijft geschiedenis.

Waar mensen werken ontstaan mooie dingen en interessante  verhalen. Tientallen jaren later, als het werk gedaan is en de werkplaatsen gesloten zijn, resteren de voorwerpen en de verhalen.

Met de voorwerpen en de verhalen kun je laten zien hoe het er vroeger in dat werk aan toe ging, maar dat gaat niet vanzelf, want om daar achter te komen zijn de geschiedkundige en …… de verzamelaar nodig.

De verzamelaar zoekt naar voorwerpen en naar de verhalen daarachter. Zo komt hij of zij de mensen tegen die het onderwerp van de verzameling maakten – en dat kan tot een boek leiden. Dat is precies wat Hannie van der Vegt – de Groot heeft gedaan, zij heeft al drie boeken gemaakt over Nostalgisch Keukenemaille

 
Nederlands emaille, het laatste over de DRU-fabrieken te Ulft,waar tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw alle mogelijk huishoudelijke emaille voorwerpen werden gemaakt, voordat plastic en roestvrij de strijd wonnen.
Als redacteur van het DRU-boek zag ik waar Hannie’s dadendrang als verzamelaarster, fotografe en schrijfster toe kunnen leiden. Wat begon als interesse in DRU-emaille resulteerde op 14 maart 2009 in een feestelijk samenzijn, in Ulft, van allen die zich op enigerlei wijze betrokken weten bij de voormalige DRU-fabrieken.Op deze avond werd het boek officiëel gepresenteerd, maar daarmee werden ook allen, die aan het   boek hadden bijgedragen, in de schijnwerpers gezet. Ook veel Ulftenaren en voormalige Ulftenaren die ooit bij DRU werkzaam waren (en hun familie) hoorden de verschillende sprekers over de grote betekenis die DRU zo’n 250 jaar heeft gehad voor Ulft en omgeving.

Het feestelijk karakter van de avond werd onderstreept door de fantastische zang van het Ulfts Mannenkoor.
Tevens is er nu ook een cd rom van de boekpresentatie met bij hoge uitzondering de Nederlandse liederen van het Ulfts Mannenkoor, zoals Ulft blijft Ulft en nog vele andere liederen.

Deze sfeervolle DVD en wat een echte aanrader is. Is te koop voor 5 euro per stuk.

 

Natuurlijk (en terecht) stond de schrijfster van het boek centraal, maar via haar werden Ulft en haar burgers en met name DRU en haar vroegere werknemers in het zonnetje gezet. Zo werd een boeiend stuk geschiedenis van de maatschappij in de regio aan de vergetelheid ontrukt. In de gesprekken die ik op die avond mocht voeren met vele aanwezigen kwamen gevoelens van trots en dank naar voren. Trots op Ulft, DRU en haar emaille, en dank, omdat met het boek de welverdiende waardering en erkenning zijn gekomen waar de Ulftenaren alle recht op hebben.
  
Drs.Paul van Vuurden [redigeerder] feliciteerd Hannie van der Vegt-de Groot met de boek presentatie.
Direkteur R.Freriks B.K [Kon.Kempen &Begeer] overhandigd de gouden speld.
Felicitatie aan Hannie van der Vegt-de Groot.
De Gouden B.K. Emaille Speld van Hannie van der Vegt de Groot. Zoals velen onder u hebben gelezen is het 2e naslagwerk “ Nostalgisch Keukenemaille” veel ingegaan op Berk Kampen. Vooral de volledige prijscourant van 1893 tot 1940 is van bijzondere waarde voor iedere verzamelaar. Hierin kun je precies zien hoe Berk Kampen zijn emaille artikelen presenteerde. Een absolute lust voor het oog en voor de verzamelaar een rijk bezit. Door de enorme inzet van Hannie heeft de Hr. R. Freriks, directeur van de Koninklijke B.K Hannie onderscheiden met de Gouden speld met B.K. ketel. Een onderscheiding waar je trots op kunt zijn, daar dit nimmer wordt uitgereikt aan personen buiten B.K. maar in dit geval voor de bijzondere diensten die Hannie in dit naslagwerk heeft geleverd voor de B.K.
Dit is de eerste Nederlandse emaille site. Hier komen vraag en aanbod, leergierigen en nieuwsgierigen aan hun gerief. Wij willen U dan ook op de hoogte houden van alles wat met het erfgoed te maken heeft.  Eventuele misstanden aan de kaak stellen, zij het op een nette manier. Nuttige tips over bijvoorbeeld het onderhoud van Uw kostbare emaille. Wist U dat gewone groene zeep het beste reinigingsmiddel is? Precies zoals oma het deed. De jaarbeurs is weer in aantocht, dus dat wordt weer volop snuffelen. Kijk goed en denk goed aan uw knip, want soms kan een weinig al de hoofdprijs kosten . Wij staan u bij met raad en daad.

Groeten van het team.

Surfen op marktplaats incognito.

Leuk om de ene na de andere advertentie te bekijken. Soms een bekende,soms een onbekende die zijn waar adverteert. Wij constateerden dat er personen zijn die steeds onder een andere naam te werk gaan. Dat ontdek je wanneer je de artikelen met het emailadres gaat vergelijken. De ene keer heten ze zus en de andere keer weer zo en wordt het artikel onder 2 verschillende namen aangeboden. Bij een klik op alle advertenties weet je het dan gelijk. Verstoppertje spelen is heel leuk, maar blijf altijd bij het bekijken van de advertenties op zoek naar de waarheid.

Gebruikersschade of totaal uitgewoond emaille.

Emaille is zeer kwetsbaar. Dat weten wij allemaal. Glas op metaal om kort te zijn.
En evenals glas kan breken springen er ook wel eens stukjes emaille van het ene of andere artikel af door gebruik . Wij noemen dat dan gebruikersschade.
Het ene fabrikaat was soms sterker dan het andere en ook meestal duurder en daardoor moeilijker te verkrijgen.
Bij dagelijks gebruik werd vroeger nogal eens in de toen granieten gootstenen schade veroorzaakt aan het emaille. Als voorbeeld het gootsteenbakje,het theebladenbakje,het vergiet,het afwasteiltje enz. enz. U kent al deze artikelen zelf ook wel.
Dan begon de ellende. Vocht erbij en vervolgens begon het doorroesten, soms gedeeltelijk,soms bijna geheel.
Wat doen we dan met zo’n artikel.  Er zijn er die het voor een paar euro’s van de hand doen maar ook wordt het vaak bijgelapt met verven ,verven en nog eens verven.
Bewust iemand een zeperd aansmeren gaat mij iets te ver,maar het vermelden van dit soort veranderingen is wel aanbevelenswaardig.
Bij gebruik van het artikel is de kans n.l. zeer groot dat de verf er afvliegt en je dure aankoop is vervlogen in een miserabele teleurstelling. Dus uitgewoond emaille waar niemand iets aan heeft.
Ons advies is dan ook; vraag veel foto’s op en ga het desnoods zelf halen. Kan dit niet, koop dan altijd bij de reguliere handel op marktplaats. Zij zijn onderling goed bekend en bij een eventueel misverstand valt er meestal wel iets te regelen.